Balık Tüketimi ve Sağlık Üzerindeki Etkileri
Balık, beyin ve göz gelişimi için gerekli olan omega-3 yağ asitlerinde yüksektir. Hamile ve emziren kadınların yeterince omega-3 almaları önemlidir. Ancak yüksek cıva içeren balıklardan kaçınmaları önerilir.
Balık alımı, yaşlı yetişkinlerde zihinsel düşüşün azalmasıyla bağlantılıdır. Düzenli olarak balık yiyen insanların beyin merkezlerinde hafızayı ve duyguyu kontrol eden gri madde daha fazladır.
Yağlı balık çeşitleri, omega-3 yağ asitleri ve D vitamini açısından zengindir. Omega-3 yağ asitleri, depresyonla mücadelede etkili olabilir. Ayrıca, balık yemek tip 1 diyabet riskini azaltabilir ve bazı otoimmün rahatsızlıklarla ilişkilendirilmiştir.
Bazı araştırmalar, daha fazla balık yiyen çocukların astım riskinin azaldığını göstermektedir. Ayrıca, daha fazla balık tüketen insanların, Age-Related Macular Degeneration (AMD) riskinin düşük olduğu bilinmektedir.
Haftada en az bir porsiyon balık tüketmek, kalp krizi ve felç riskini azaltabilir.