Türkiye’nin gıda ihracatında pestisit ve salmonella alarmı!

Türkiye’den Danimarka’ya İhraç Edilen Ürünlerde Pestisit ve Salmonella Alarmı

Avrupa Birliği’nin Gıda ve Yem için Hızlı Alarm Sistemi (RASFF) tarafından yapılan açıklamaya göre, Türkiye’den Danimarka’ya gönderilen üzüm yapraklarında pestisit ve kabuklu susam tohumlarında ise salmonella tespit edildi.

RASFF raporuna göre, üzüm yapraklarındaki pestisit kalıntıları kanserojen etkilere sahip olabilirken, salmonella ise ciddi mide-bağırsak rahatsızlıklarına yol açabiliyor.

“İçeride ve Dışarıda Güven Sarsılıyor”

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası (GıdaMO) Yönetim Kurulu Üyesi İ. Uğur Toprak, gıda ihracatındaki bu sorunların denetim eksikliklerinden kaynaklandığını belirtti. Toprak, “Gıda ihracatı, ülkemiz için önemli bir gelir kaynağı. Ancak, bu tür skandallar hem uluslararası itibarımızı hem de iç piyasada tüketici güvenini sarsıyor,” dedi ve pestisitlerin çevresel zararları ve insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti.

Toprak ayrıca, geri dönen ürünlerin şeffaflıkla ele alınması gerektiğini ve iç piyasaya sunulmadan önce detaylı analizlerden geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak, ihracatta daha sıkı kontrollerin ve tarladan sofraya gıda güvenliğinin sağlanması için ziraat mühendisleri ve gıda teknologlarının rolünün artırılması gerektiğini ifade etti.

En Çok Bildirim Yapan Ülke: Türkiye

RASFF’nin 2023 raporuna göre, Türkiye meyve ve sebzelerde pestisit kalıntısı kaynaklı bildirimlerde dört yıl üst üste en fazla bildirim yapan ülke oldu. Yapılan 168 bildirimin yarısından fazlası sınırda reddedilerek iade edildi.

Related Posts

Grip ve COVID-19’u öldüren duvar boyası geliştirildi

Bilim insanları, zararlı mikropları yok eden yeni bir duvar boyası geliştirdi. Yenilikçi boya, düşük maliyetli ve dayanıklı bir malzeme olması sayesinde geniş kullanım potansiyeline sahip.

Haftada 1 kez yerseniz kalbiniz bayram eder! Haftada 1 yeter, kolesterolü silip süpürüyor

Balığın, yüksek kaliteli protein, iyot ve çeşitli vitamin ve mineraller dahil olmak üzere birçok önemli besin maddesi bakımından zengin olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Zülal Yalçın, haftada en az bir porsiyon balık yemenin önemine dikkat çekti.

Kalp krizi ve felç riskinin azaltıyor! ‘Haftada en az bir porsiyon yenmeli’

Balığın, yüksek kaliteli protein, iyot ve çeşitli vitamin ve mineraller dahil olmak üzere birçok önemli besin maddesi bakımından zengin olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Zülal Yalçın, haftada en az bir porsiyon balık yemenin önemine dikkat çekti.

Taşikardi nedir? Taşikardi neden olur?

Taşikardi, sinüs ritminin dinlenme sırasında olabilecek normal oranını aşmasıdır. Genel olarak dinlenme sırasında nabzın dakikada 100’ü aşması yetişkinlerde taşikardi olarak kabul edilmektedir. Dinlenme hızının üzerindeki kalp atış hızları normal …

Van-Hakkari Karayolunda Büyük Kaza: 6 Ölü, 10 Yaralı

(VAN) – Van- Hakkari karayolunda meydana gelen trafik kazasında ilk belirlemelere göre, 6 kişi hayatını kaybetti, 10 kişi yaralandı. Van- Hakkari karayolu Güzeldere Tüneli girişinde meydana gelen kazada, Hakkari firmasına ait, S.E. yönetimindeki …

Gürültü hassasiyeti sağlığı tehdit ediyor!

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Odyoloji Bölümü’nden Odyolog Arş. Gör. Busemnaz Avşar Aksu, 24 Nisan Uluslararası Gürültü Farkındalığı Günü dolayısıyla modern yaşamın vazgeçilmez bir parçası haline gelen gürültünün bireyler üzerindeki etkilerini ele aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir